Materialen

Cumaru of Azobe hardhout

Onze hardhouten tuintafels worden van hoogwaardige kwaliteit materialen gemaakt. Zo wordt het hardhouten tafelblad veelal gemaakt van Cumaru of Azobe hardhouten balken van 4,5 en 5 cm dikte. Deze balken worden vaak gebruikt in havens omdat het goed bestand is tegen weersinvloeden. De balken zijn bikkelhard en worden geschaafd, geschuurd en afgerond. zowel Cumaru als Azobe is met duurzaamheidsklasse 1 het meest duurzame hardhout dat verkrijgbaar is. Duurzaamheidsklasse 1 staat voor 25+ jaar levensduur. Beide hardhout soorten worden onder andere veel gebruikt voor zware constructies als steigers in jachthavens, funderingspalen, afscheidingen van waterbouwkundige werken.

Azobe hout komt van de rode ijzerhoutboom (Lophira alata), ook wel Ekki genoemd. Deze boom komt voor in het noorden van Afrika.

Cumaru hardhout groeit in tropisch Zuid Amerika en heeft het FSC keurmerk. Deze houtsoort wordt ook wel Tonka, Camarut, Tonkawood genoemd en leent zich uitstekend voor het maken van Hardhouten tuintafels of banken.

Hardhouten tuintafel Azobe 230cm

Braziliaans hardhout

Braziliaans hardhout komt zoals de naam al doet vermoeden uit Zuid-Amerika. De balken zijn 3,5 cm dik waardoor de tafel lichter en dus beter te verplaatsen is. De balken worden door ons geschaafd, geschuurd en afgerond. De maximale lengte voor tafels van Braziliaans hardhout is 240 cm. Bij lengtes langer dan 240 cm zouden de balken kunnen gaan doorhangen.
Ook dit hout hoeft niet behandeld te worden. Wanneer het onbehandeld blijft zal het net als de Cumaru en Azobe balken vergrijzen. Uiteraard kunt u het lakken, beitsen of schilderen.

Braziliaan hardhouten tuintafel 230cm
Braziliaans Hardhout 230

Industrieel onderstel

Het onderstel is van zeer zware kwaliteit en gepoedercoat. Voorzien van een extra laag waardoor de poot buiten kan blijven staan. In onderstellen is veel kwaliteitsverschil, zo kunnen de meeste modellen niet buiten blijven staan en zal roestvorming ontstaan. Alle onderstellen zijn uitgevoerd met plastic doppen aan de onderzijde, hierdoor zal uw terras niet beschadigen.

Het is ook mogelijk om RVS poten te krijgen, eventueel zelfs met poedercoating. Stuur een mail naar info@hardhoutentuintafels.nl voor een prijsopgave hiervan.

Van de luxe stalen uitvoering kan gekozen worden uit de trapezium A-poot, de X-poot of de H-poot in de kleuren zwart of antraciet.

A-Poten Zwart industrieel

Onderhoud

Onderstel
Het industrieel onderstel heeft geen onderhoud nodig. Enkel het afnemen van de poten met een licht vochtige doek is voldoende. Door de plastic doppen welke aan de onderkant van de poten bevestigd zijn zal uw terrastegel niet beschadigen.

Hardhouten tafelblad
Het hardhouten tafelblad is een natuurlijk product. Het is een hout soort wat kan werken, scheuren of krom trekken. Door zo dik mogelijke balken te gebruiken is de kans daarom geminimaliseerd, maar kan altijd optreden. Middels planken onder de tafel worden de balken op een passende afstand van elkaar bevestigd. Het tafelblad behoeft geen onderhoud, wanneer u de tafel in alle jaargetijden buiten laat staan zal deze vergrijzen. Dit is de natuurlijke werking van het hout. U kunt de tafel lakken, oliƫn of anders bewerken, maar dit is niet noodzakelijk. Ieder jaar ligt opschuren om de mooie kleur weer naar boven te krijgen of eventuele oneffenheden weg te schuren is het advies. De tafel binnenzetten in de winter is niet nodig!

Natuurlijk kunt u de tafel in het voorjaar even opschuren zodat hij de originele rode kleur weer terug krijgt. De tafel is dan weer als nieuw! Het beste kunt u dit doen met een korrel 120-150 schuurpapier.
Mocht u een hekel aan schuren hebben kunt u de tafel borstelen. Neem hiervoor een licht harde borstel en maak deze vochtig in een lauw-warm waterbad met zout. Ook hierdoor zal de tafel zijn originele rode kleur weer terug krijgen.

Azobe hardhouten tuintafel 230cm